Детски лагери

Приключенски детски лагери в Еко селище Дебели Даб.

Рафтинг спускания, скачане от скали, плуване в реката, гребане и сутрешни разгрявки целят да покажат на учениците (децата), че приключенията могат да бъдат част от живота ни – сега, в XXI век, и тук в България. Участниците в детския лагер не само ще се научат как безопасно да се спускат по реки, интересни факти за живота на реките, но и сами ще изпитат силата на природата. Показаните под формата на игри и забаления методи за оцеляване в природата ще направят децата ви по-силни и ще им отворят вратите за живот пълен с приключения.

Дати за детските лагери 2021:

 

Примерна програма:

1 ден: Сутринта тръгване от София с микробус за Еко селище “Дебели даб”, Кресненското дефиле  на 130 км от София. Пристигане. Почивка, хапване. Настаняване. Запознаване и разходка в колоритното село Стара Кресна. Занимания в еко селището – ходене на въже, игри на асоциации и др. Къпане в топли минерални бани. Вечеря. Нощувка

2 ден: Закуска Подготовка, екипировка, инструктаж за рафтинг. Спускане, къпане, скачане. Връщане на базата.  Почивка. Запознаване с принципите на екозамеделието. Практика с възли. Посещение на открит басейн. Вечеря. Нощувка.

3 ден: Закуска. Преобличане и подготовка за разходката до каньона Шейтан дере на река Ощавска, приток на река Струма. Пристигане на водопадите, почивка, връщане обратно, преобличне. Тръгване за село Влахи. Пристигане, посещение на църквата, запознаване с историята на селото (родното място на Яне Сандански). Почивка, хапване.  Запознаване с проекти за опазване на околната среда (като проекти за опазване на хищниците в България, контакт с опитомен вълк, опазване на редките породи в България – каракачански овце, коне и кучета). Посещение на Влахинския водопад. Връщане. Събиране на дърва, показва се как се пали огън, готвене на вечеря. Нощувка в еко селището.

4 ден: Закуска.  Подготовка, екипировка, инструктаж за каякинг. Birdwatching / Наблюдение на птиците, които преминават по поречието на реката- корморани,  лешояди и чапли. Там се намира един основните маршрути на миграция на птиците – Via Aristotelis.  Връщане на базата. Почивка, обяд. Спускане по 80 метров тролей над река Струма. Посещение на открит басейн. Вечеря, Нощувка.

По миграционния път Via Aristotelis преминават около 50 вида птици. По поречието на река Струма по време на сезонните миграции се наблюдава особено струпване на птици в районите на Рупелски, Кресненски, Орановски, Бобошевски, Земенски пролом. Тук те намират подходящи условия за почивка и намиране на храна, която дава възможност прелетните птици да възстановят силите си.

5 ден: След закуска – посещение на каньона на вековните дървета. Обяд. Тръгване за София.

Допълнително: възможност за организиране на 1 ден със спане на палатки с чували и шалтета край лагерен огън.

Цена: 400 лв за 5 дена

Включва:

Незабравимо изживяване
Закуска, обяд, вечеря – всеки ден
Настаняване в стаи с вътрешен санитарен възел.
Транспорт
Квалифицирани инструктори
Екипировка за рафтинг и каньонинг

Необходими дрехи: бански, фланелки, кърпа, сандали, чорапи, обувки, суитчери, слънцезащитен крем.